- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj coś dla miłośników kuchni włoskiej i makaronów – nadziewane conchiglioni i zapiekane w piekarniku :)
Składniki na nadzienie:
– 300 g świeżego szpinaku
– 250 g sera ricotty
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 5 pomidorów suszonych
– sól, pieprz, czosnek
Składniki na sos pomidorowy:
– 6 średnich pomidorów
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka miodu
– sól pieprz
Dodatkowo makaron Conchiglioni (duże muszle) 20 sztuk i troszkę parmezanu.
Składniki na 3 porcje.
Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie do miękkości, hartujemy w zimnej wodzie i odsączamy.
Teraz robimy nadzienie. W garnku topimy masło i wrzucamy czosnek drobno pokrojony a następnie umyty szpinak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość to dorzucamy pomidory suszone pokrojone w kostkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i chwilę dusimy. Gotowy szpinak odsączamy z nadmiaru wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu mieszamy z ricottą i jeżeli jest potrzeba doprawiamy.
Następnie robimy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Gdy pomidory nam zmiękną przyprawiamy je solą, pieprzem i miodem.
Gdy wszystko mamy gotowe to naczynie żaroodporne wykładamy sosem pomidorowym. Na sosie układamy muszle które wcześniej nadziewamy nadzieniem szpinakowym. Po wierzchu posypujemy lekko startym parmezanem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.