- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj mamy dla Was pyszne ciasto bananowo – karmelowe z książki Donny Hay “Szybko, Świeżo, Prosto“. To naprawdę bardzo prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet dzieci. Pomimo tej prostoty ma naprawdę świetny smak :)
Składniki na ciasto bananowo – karmelowe:
Ciasto:
– 2 duże banany (ok. 400g)
– 300g mąki pszennej tortowej
– 175g miękkiego masła
– 175g brązowego cukru
– 110g drobnego cukru do wypieków
– 3 jajka
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos karmelowy:
– 375ml śmietany kremówki
– 135g brązowego cukru
Forma okrągła 24cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałka góra/dół) i bierzemy się za ciasto. Wszystkie składniki ciasta (banany należy obrać ze skórki i rozgnieść na jednolitą masę) wrzucamy do miski i miksujemy na średnich obrotach ok. jednej minuty – aż się składniki połączą. Następnie uzyskaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, którą to wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 1 godziny – do “suchego patyczka”. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy.
Następnie przygotowujemy sos karmelowy. Śmietanę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut aż sos zgęstnieje (w naszym przypadku było to troszkę dłużej niż u Donny – możliwe, że przez mniejszy ogień). Kiedy sos mamy gotowy od razu polewamy nim ciasto i podajemy :)
Dwie rzeczy odnośnie przepisu:
1. Można zastosować keksówkę zamiast okrągłej formy
2. Zamiast sosu karmelowego równie dobrze sprawdzi się polewa czekoladowa (może nawet i bardziej ;) ).
Smacznego :)
Karmel i banan to bardzo dobrana para:)
Pyszna propozycja. W prostocie siła :)
Dokładnie – nie ma to jak prosty ale smaczny przepis :)