- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj mamy dla Was przepis z książki Anny Starmach “Pyszne na każdą okazję” na świetne bułeczki z cynamonem.
Składniki na bułeczki z cynamonem:
– 400g mąki
– 9 g drożdży instant
– 100 g masła
– 60 g cukru
– 200 ml mleka
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 2 łyżki cynamonu
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– 2 łyżki roztopionego masła
– 1 jajko
– łyżka cukru perlistego do dekoracji
Składniki na ok. 10 sztuk.
Blacha na muffinki.
W misce mieszamy mąkę z drożdżami. Dodajemy miękkie masło i powoli wlewamy mleko. Całość wyrabiamy przez 5 minut, a jeżeli ciasto będzie się kleić wyrabiamy dłużej.
Wyrobione ciasto przekładamy do drugiej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części żeby było łatwiej wałkować. Ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem i cukrem. Ciasto dzielimy na paski pięciocentymetrowe, zwijamy je na kształt ślimaka, lekko spłaszczamy i przekładamy do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym (grube kryształki cukru).
Gotowe bułeczki z cynamonem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 20-25 minut.
Smacznego :)