Bułeczki z cynamonem

słodki facet

Dzisiaj mamy dla Was przepis z książki Anny Starmach “Pyszne na każdą okazję” na świetne bułeczki z cynamonem.

Pyszne bułeczki cynamonowe z przepisu Ani Starmach

Składniki na bułeczki z cynamonem:

– 400g mąki
– 9 g drożdży instant
– 100 g masła
– 60 g cukru
– 200 ml mleka
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 2 łyżki cynamonu
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– 2 łyżki roztopionego masła
– 1 jajko

– łyżka cukru perlistego do dekoracji

Składniki na ok. 10 sztuk.

Blacha na muffinki.

Pyszne bułeczki cynamonowe z przepisu Ani Starmach

W misce mieszamy mąkę z drożdżami. Dodajemy miękkie masło i powoli wlewamy mleko. Całość wyrabiamy przez 5 minut, a jeżeli ciasto będzie się kleić wyrabiamy dłużej.

Wyrobione ciasto przekładamy do drugiej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części żeby było łatwiej wałkować. Ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem i cukrem. Ciasto dzielimy na paski pięciocentymetrowe, zwijamy je na kształt ślimaka, lekko spłaszczamy i przekładamy do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym (grube kryształki cukru).

01

Gotowe bułeczki z cynamonem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 20-25 minut.

Smacznego :)

Pyszne bułeczki cynamonowe z przepisu Ani Starmach

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *