Nie ma to jak pyszne maślane babeczki wypełnione waniliowym, domowej roboty budyniem :) Dodatkowo udekorowane świeżymi owocami idealnie sprawdzą się na imprezę, urodzinki czy mały deserek po obiedzie :) Jeżeli i Wy chcecie takie podać swoim gościom lub samemu oddać się słodkiej przyjemności to proponujemy wypróbować nasz przepis na babeczki z kremem pâtissière :)
Składniki na babeczki z kremem pâtissière:
Ciasto na babeczki:
– 150g mąki pszennej
– 80g masła
– 50g cukru pudru
– 1 żółtko
Krem:
– 400 ml mleka
– 90g cukru
– 75g mąki ziemniaczanej
– 6 jajek (żółtka)
– 2 łyżki masła
– 1 laska wanilii
Dekoracja:
– 2 figi lub kilka truskawek czy też borówek
Składniki na ok. 12 babeczek.
Wykonanie:
Zaczynamy od ciasta na babeczki.
1. Mąkę z cukrem przesiać. Dodać posiekane zimne masło, następnie żółtko i zagnieść ciasto do połączenia składników. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Po tym czasie wyjąć ciasto i odrywając po kawałku wykleić foremki babeczek. Wylepione foremki wstawić na 30 minut do lodówki (ten punkt można pominąć). Po tym czasie wyjąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut – do zarumienienia się babeczek.
3. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie jak będą nam się piekły babeczki to zabieramy się za krem.
1.Zaczynamy od zagotowania mleka z wanilią (laskę wanilii przecinamy wzdłuż wybierając nasionka, które wrzucamy do mleka razem z przeciętą laską wanilii). Po ugotowaniu ściągamy z gazu.
2. Następnie ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Po utarciu żółtek dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników.
3. Do masy jajecznej powoli wlewamy mleko (wcześniej wyjmując laskę wanilii) cały czas mieszając rózgą lub mikserem. Kiedy mleko i masa jajeczna się połączą, z powrotem przelewamy całość do garnka i stawiamy na gazie cały czas mieszając rózgą aż masa stężeje (uważamy żeby nie przypalić masy).
4. Kiedy masa już stężeje (będzie miała taką konsystencję budyniu), ściągamy garnek z gazu i gorącą masę przykrywamy folią spożywczą (folia powinna się dokładnie stykać z masą co zapobiegnie powstaniu twardego kożucha na powierzchni kremu). Po przestudzeniu dodajemy masło (masło powinno być miękkie) i mieszamy do połączenia składników. Następnie wyciskamy krem workiem cukierniczym na babeczki i zdobimy owocami :)
Smacznego :)
Takie babeczki sprawdzają się w każdej sytuacji, no i są przepyszne. Te wyglądają bardzo apetycznie :)
Dzięki :) Zachęcamy do zrobienia :)