- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Tym razem zapraszam Was na tiramisu owocowe. Jeszcze mamy ostatnią chwilę na maliny, więc postanowiłam je jeszcze wykorzystać. Deser bardzo smaczny i szybko zniknął z lodówki.
Składniki:
– kilka okrągłych biszkoptów
– 1 opakowanie serka mascarpone
– 3 jajka
– 1/2 szklanki cukru pudru
– kawa rozpuszczalna
– kakao do posypania wierzchu
– 1 opakowanie malin
Najpierw myjemy malinki i w między czasie zaparzamy kawę. Ja wzięłam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej na pół szklanki wody.
Teraz zabieramy się za masę. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę i wkładamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę i dodajemy do tego serek mascarpone i mieszamy. Pianę z białek wyjmujemy z lodówki i dodajemy stopniowo do masy cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, pulchnej masy.
Pucharki wykładamy biszkoptami i delikatnie polewamy je kawą tak żeby się wchłonęła i nie za bardzo namoczyła biszkopty. Następnie na biszkopty wykładamy część masy, na nią warstwę malinek i znowu masę. Jeżeli mamy większe pucharki to możemy dać jeszcze jedną warstwę biszkoptów. Wierzch deseru posypujemy kakao i układamy malinki.
Smacznego :)
ale pięknie wygląda :)