Zupa Horacego

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was przepis na zupę Horacego, który to pochodzi z książki „Smaki Południowej Italii”. Autorka książki podaje, że nazwa zupy pochodzi od rzymskiego poety Horacego, który jadał ją w dzieciństwie a w swoich dziełach wskazywał ją jako jedyne lekarstwo na niestrawność.

DSC_7790x900

Składniki:
– 170 g ciecierzycy
– 2 łyżeczki soli morskiej
– 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
– 1/2 łyżeczki suszonej szałwi
– 1 duży ząbek czosnku
– 2 duże pory
– 2 łyżki masła
– 3 szklanki bulionu cielęcego lub wołowego
– 200 g makaronu szerokiego pappardelle
– starty ser pecorino
– świeżo mielony pieprz

Zanim zaczniemy gotować zupę należy namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie na ok. 2  godziny przed gotowaniem. Gdy ciecierzyca jest już namoczona to ją gotujemy z dodatkiem soli morskiej, rozmarynu, szałwi i rozgniecionego czosnku. Jeżeli ktoś ma świeży rozmaryn i szałwię może dodać po gałązce zamiast suszonych. Ciecierzycę gotujemy do momentu kiedy nam zmięknie (ok. 1 godziny). Gotową ciecierzycę odcedzamy pozostawiając 1 szklankę wody.

Gdy ciecierzyce mamy gotową bierzemy pory, obieramy i myjemy. Następnie pory tniemy na plasterki lub półplasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masłem i smażymy ok. 10 minut aż pory staną się przeźroczyste. Na koniec dodajemy 1 szklankę bulionu i gotujemy ok. 2 minut.

W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, pozostałe 2 szklanki bulionu i 1 szklankę wody spod ciecierzycy oraz nasze pory. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zupę podajemy na talerzu głębokim lub w miseczce posypując wierzch startym serem pecorino i świeżo zmielonym pieprzem (ilości według uznania).

Ze względu na zawarte składniki w zupie zupa ta jest bardzo gęsta. Jej konsystencja jest pomiędzy zupą a makaronem z sosem, ale bardzo smaczna więc szczerze polecamy :)

Smacznego :)

DSC_7783x900

DSC_7779x900

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.