Tarta z daktylami i migdałami

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Zauroczeni książką „WHAT KATIE ATE weekend Katie” mamy dla Was pierwszą propozycję z jej przepisów czyli pyszne, kruche i delikatne ciasto, a co najważniejsze to to, że nie jest przesłodzone pomimo dodatku słodkich daktyli i powideł. Polecamy :)

kruche-ciasto-z-daktylamiSkładniki:
– 125 g zimnego masła
– 75 g cukru pudru
– 225 g mąki
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 jajko
– 100 g powideł śliwkowych
– 100 g daktyli
–  40 g migdałów

Forma do tarty 25 cm.

kruche-ciasto-i-daktyle

Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia  i cukier puder, dodajemy sól, żółtko oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto aż będzie jednolita masa. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W między czasie namaczamy daktyle a potem je drobno kroimy. Migdały moczymy w gorącej wodzie, ściągamy skórkę – jeżeli oczywiście nie mamy migdałów blanszowanych – i kroimy migdały w słupki.

Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na pół. Jedną część wkładamy pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia, wałkujemy na koło wielkości dna formy i przekładamy do formy.  Powidła mieszamy łyżką na jednolitą masę i smarujemy spód ciasta. Na powidła dajemy pokrojone daktyle.  Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta – jak tą pierwszą – i kładziemy na daktylach. Teraz ubijamy białko na sztywną pianę i smarujemy nim wierzch ciasta. Na pianę wysypujemy słupki migdałów i lekko je dociskamy.

Gotowe ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni z termoobiegiem przez 40-45 minut jak wierzch nam lekko zbrązowieje.

Smacznego :)

kruche-ciasto-z-daktylami-i-migdalami

2 thoughts on “Tarta z daktylami i migdałami

  1. Daktyle i migdały – tyle dobra w jednym ciescie! :-P Z pewnocia będzie to nasz must-try. :-D A maslo można spróbowac zastpic musem jabłkowym. ;-) wtedy to ciasto będzie już w ogóle idealne! neimal dietetyczne, hehe Próbowalicie kiedys? Mus jabłkowym, kiedy pieczemy mozna zastępowac masło w proporcji 1:1, smak pozostaje niezmieniony, zasady postępowania przy peiczeniu też nie. Zdrowy zamiennik, polecamy! :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.