Rozwiązanie konkursu Moje Wypieki

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

No i jest rozwiązanie konkursu książkowego Moje Wypieki :) Tym razem to nie my ostatecznie wybraliśmy zwycięski przepis, ale sama autorka książki Dorota Świątkowska z naszych 4-ch przesłanych propozycji :) Tym przepisem, który Dorocie najbardziej przypadł do gustu jest Mediolański torcik serowy przesłany przez Dorotę  W. Mamy nadzieję, że laureatka zwycięskiego przepisu, który doceniła najsłodsza blogerka, od dzisiaj będzie tworzyć jeszcze ciekawsze słodkości :)

 13

A oto zwycięski przepis:

Mediolański torcik serowy
ciasto:
400 g mąki pszennej
150 g masła
2 duże jajka
150 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 350-400 g gęstego dżemu ( u mnie z aronii ale równie dobry będzie z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe)Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i całe jajka, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Jedną z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
Wyłożyć połowę dżemu, równo rozsmarować, zostawiając ok. 1 cm suchy brzeg ciasta.
Drugą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy równej tortownicy czyli 21 cm (można na rozwałkowanym cieście odciąć kształt koła przykładając dno tortownicy), przykryć warstwę dżemu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.
Masa serowa:
500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
1 budyń waniliowy bez cukru
1/2 szklanki cukru
2 jajkaDo sera dodać budyń, cukier i całe jajka, krótko zmiksować. Masę serową wylać na gorące, podpieczone ciasto, wyrównać, ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 35-40 minut.wierzch:
trzecia część ciasta
druga połowa dżemuTrzecią część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 33×25 cm, rozsmarować na nim dżem, zawinąć w roladkę. Pociąć na ok. 1,5 cm kawałki (mi wyszło 28 szt.). Ułożyć je jedna przy drugiej na gorącym, podpieczonym serniku. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu. Po ostudzeniu lekko posypać cukrem pudrem.

 

Gratulujemy i zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnych naszych książkowych konkursach :)

 

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Rozwiązanie konkursu Moje Wypieki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *