Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Ten przepis od jakiegoś czasu czekał na publikacje i ciągle był odkładany na później ale czas najwyższy aby zagościł na naszym blogu zwłaszcza, że to może być jeden z ostatnich takich przepisów na Kuchennych Wariacjach gdyż od kwietnia 2016 przeszliśmy na dietę bezglutenową, a tutaj mąka pszenna to jeden z głównych składników ;) Tak czy inaczej zapraszamy na pyszną roladę czekoladową z musem kawowo-rumowym :) Jest to nieco zmodyfikowana wersja przepisu Pawła Małeckiego :)

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym

Składniki na czekoladową roladę z musem kawowo-rumowym:

Składniki na roladę:
– 5 jajek
– 40g mąki tortowej
– 10g mąki ziemniaczanej
– 70g cukru
– 25g kakao

Składniki na rodzynki w rumie:
– 100 g rodzynek
– 50 ml wody
– 50 g cukru
– 100 ml rumu

Składniki na mus:
– 60g żółtek (3 żółtka)
– 25g cukru
– 75ml + 15ml do rozpuszczenia kawy
– 15g kawy rozpuszczalnej
– 150g czekolady deserowej
– 7,5g żelatyny
– 300ml śmietanki 30%

Składniki na polewę:
– 50g czekolady deserowej
– 30ml śmietanki 30%

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym

Najpierw robimy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Obie mąki i kakao przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Blachę do pieczenia wielkości 24cm x 34cm wykładamy papierem i przekładamy na nią ciasto (ciasto będzie mieć ok. centymetra wysokości). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 10 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy lnianą ściereczkę lub gazę. Rozkładamy na blacie i posypujemy delikatnie kakao. Od razu po upieczeniu roladę zdejmujemy z blaszki i przekładamy na przygotowaną wcześniej ściereczkę papierem do pieczenia od góry. Ściągamy papier, zawijamy kawałek ściereczki na biszkoptowy blat i delikatnie zwijamy jeszcze ciepły biszkopt. Upieczony biszkopt powinien mieć ok. 1,5 cm grubości. Tak zawiniętą roladę zostawiamy do wystudzenia (30-60 min w zależności od temperatury otoczenia). Roladę musimy od razu zwinąć gdyż po wystudzeniu mogłaby mocno popękać. Jeżeli pomimo wszystko pojawi się jakieś pęknięcie to nie załamujemy rąk tylko zwijamy dalej i zostawiamy do wystudzenia :)

W między czasie gotujemy wodę z cukrem, dodajemy rum i rodzynki i zostawiamy do wystudzenia.

Teraz robimy mus. Kawę zaparzamy w wodzie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie aby napęczniała. Żółtka ubijamy na parze z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy napar z kawy i ubijamy na puszystą masę. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w garnku z gorącą wodą i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Masę wkładamy do lodówki na 5 minut. Następnie dodajemy ubitą śmietankę, którą dodajemy do schłodzonej masy i  mieszamy. Ponownie wkładamy masę do lodówki na ok. 10-15 minut aż masa się zwiąże na tyle żeby można było ją ułożyć na roladzie i nie będzie się rozlewać.

Gotowy mus wykładamy na wystudzone i rozwinięte ciasto, rozsmarowujemy i wykładamy odsączone rodzynki (kilka rodzynek zostawiamy do dekoracji).

Ciasto z musem zwijamy z powrotem w roladę i wkładamy do lodówki.

Kiedy rolada jest już gotowa to robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Polewę na chwile odstawiamy aby trochę przestygła. Roladę oblewamy polewą i dekorujemy rodzynkami :)

Smacznego :)

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym

2 thoughts on “Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.