- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w degustacji win w Garaż Food&Wine. Tematem degustacji były wina Clementa Klura z Alzacji a opowiadał nam o nich Pan Mariusz Bereta. W spotkaniu uczestniczyli przyjaciele lokalu jak i kilku znajomych blogerów kulinarnych :)
Degustacje rozpoczęliśmy od lekkiego białego wina Crement d’Alsace AOC Clement Klur. Do tego wina zostały przygotowane smażone świńskie uszy podane na zielonej sałatce z bobem, szparagami i sporą ilością koperku. Bardzo byłam ciekawa jak smakują takie uszy i muszę przyznać że były całkiem fajne chrupiące. Szkoda tylko że bób i szparagi były zimne a koperek zdominował smak dania.
Kolejnym winem jakie kosztowaliśmy było wino Voyou de Katz Clement Klur – wino owocowe i orzeźwiające. Do tego wina podano nam przegrzebka z salsą truskawkową – smaczne połączenie.
W przerwie między kolejnymi winami Pan Mariusz opowiadał nam ciekawostki ze świata wina.
Następnym winem nam podanym było wino czerwone Pinot Noir Clement Klur. Do wina mieliśmy okazję spróbować wątróbki jagnięce z miętą, czerwoną cebulą i chilli. Niestety za wątróbką nie przepadam, więc tym razem nie powiem nic o daniu.
Co to byłaby za degustacja gdyby nie było deseru. Tajemnicza nazwa parfait z mastyksem (żywica z drzewa pistacjowego) kryła za sobą niesamowity deser podany z płatkami róży, truskawkami i pistacjami. Uzupełnieniem deseru było kolejne wino Gentil de Katz Clement Klur.
Na koniec przedstawiono nam Panią Lenę która przygotowała dla nas te wszystkie wymyślne dania :)
To był bardzo miło spędzony wieczór a miejsce fajne i klimatyczne :)