Bezglutenowe ciasto orzechowo pomarańczowe

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Dzisiaj kolejny bezglutenowy wypiek – niestety zawsze byliśmy uzależnieni od ciast w weekend więc po przejściu na dietę bezglutenową staramy się tę tradycję podtrzymywać i szukać innych, podobnych wypieków do tych co do tej pory jedliśmy :) Tym razem jest to bezglutenowe ciasto  orzechowo-pomarańczowe :)

DSC_0137x

Składniki na ciasto orzechowo-pomarańczowe:

– 4 jajka
– 110g mielonych orzechów ziemnych niesolonych (możemy również użyć innych orzechów lub migdałów)
– 90g drobnego cukru do wypieków
– 30g mąki ziemniaczanej
– 20g kakao
– 20g kandyzowanej skórki pomarańczowej  + łyżka do dekoracji
– 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– skórka starta z jednej średniej pomarańczy

Forma do pieczenia 20cm.

DSC_0116x

Przygotowanie ciasta zaczynamy od wyparzenia pomarańczy i starcia skórki. Następnie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (grzałka góra/dół bez termoobiegu) i bierzemy się za jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy natomiast żółtka ucieramy razem z cukrem, aż do momentu kiedy masa jajeczno-cukrowa będzie puszysta i jasna. Następnie do masy wsypujemy zmielone orzechy razem z przesianą mąką i kakao, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Jeżeli nie macie mielonych orzechów to można je zmielić całe w blenderze – najlepiej razem z mąką aby jak najmniej się zbiły podczas blendowania gdyż mają dużo tłuszczu. Masa może być nieco gęsta ale po dodaniu za moment białek powinna się zdobić na tyle luźna, że będzie powoli wylewać się z misy do formy.

DSC_0113x

Po wymieszaniu masy ubijamy białka na sztywno. Następnie w dwóch/trzech porcjach dodajemy je do orzechowej masy i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę kandyzowaną i gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC_0123x

Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto powinno mieś ok. 3 cm. wysokości. Gotowe ciasto wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia, a przed podaniem dekorujemy drugą częścią skórki kandyzowanej :)

Smacznego :)

DSC_0150x

Zapisz

Zapisz

8 thoughts on “Bezglutenowe ciasto orzechowo pomarańczowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.