Bezglutenowa babka migdałowo-pomarańczowa

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Święta Wielkanocne tuż tuż więc i na naszym bezglutenowym stole nie może zabraknąć świątecznej babki. Ten przepis testowaliśmy kilka razy bo chcieliśmy aby to nie był tylko bezglutenowy zapychacz (niestety w przypadku bezglutenowych wypieków często się z tym spotykamy) ale pyszna babka migdałowo-pomarańczowa o puszystej i zwartej strukturze :) Mamy nadzieję, że i Wam posmakuje bo my jesteśmy z niej bardzo zadowoleni, a ostatni wypiek poszedł w oka mgnieniu :)

Składniki na babkę:
– 4 jajka
– 80 g mąki migdałowej
– 60 g skrobi z tapioki
– 140 g cukru kryształ
– 75 g masła
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
– skórka strata z 1 dużej pomarańczy

Dodatkowo cukier puder do posypania.

Forma do babki o średnicy 21 cm.

Bezglutenowa babka migdałowo-pomarańczowa - Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje)

Zaczynamy od roztopienia w garnuszku masła. Następnie do misy miksera wrzucamy całe jajka oraz cukier i ubijamy na jasną i puszystą masę przez kilka minut aby masa zwiększyła swoją objętość dwu-trzykrotnie (na naszym staruszku zelmerze trwało to ok. 10 minut). Dodajemy proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią oraz mąki i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz roztopione letnie masło i mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Masę przelewamy do formy (forma wysmarowana masłem i obsypana mąką migdałową aby babka nie przywarła) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 30 minut. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

Uwaga:
W trakcie pieczenia babka może urosnąć, a później nieco opaść niemniej jednak kształt zachowa i swoją delikatną strukturę, a jej pomarańczowy aromat będzie się rozchodził po całej kuchni :)

Upieczoną i wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Bezglutenowa babka migdałowo-pomarańczowa - Stanisław Romek (Kuchenne Wariacje)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

5 thoughts on “Bezglutenowa babka migdałowo-pomarańczowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.