- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Lato to naprawdę idealna pora roku na wszelkiego rodzaju wypieki z owocami bo jest ich mnóstwo i nie wykańczają domowego budżetu dlatego dzisiaj kolejna propozycja na słodką tartę z ciasta ucieranego w towarzystwie śliwek :)
Składniki:
– 450g śliwek
– 120g masła
– 2 jajka
– 260g mąki pszennej
– 100g cukru
– 15g cukru trzcinowego
– szczypta soli
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 5g proszku do pieczenia
– cukier puder do posypania
Składniki na formę o średnicy 25cm.
Zaczynamy od utarcia masła z białym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W międzyczasie myjemy śliwki i kroimy na ćwiartki (jedna śliwka na 8 części). Kiedy masło już się utrze – cały czas miksując – dodajemy stopniowo jajka, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki się połączą przekładamy masę do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Ciasto rozprowadzamy równo w formie a wierzch wykładamy śliwkami i posypujemy cukrem trzcinowym. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)