- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Na koniec naszego zielonego tygodnia zapraszamy Was na sałatkę z pieczonych buraków :)
Składniki:
– 1 duży burak (ok. 300 g)
– 110 g sera koziego Merci Chef
– 5 mandarynek
– 150 g mix sałat
– oliwa
– pieprz, sól
Najpierw przygotowujemy buraki. U nas był to duży burak więc pokroiliśmy go na 4 części. Każdą część oprószyliśmy solą i pieprzem, zawinęliśmy w folię i wrzuciliśmy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piekliśmy do miękkości ok. 45 minut. Upieczone buraki wyciągamy z folii i pozostawiamy do wystygnięcia.
Do miski wrzucamy mix sałat a potem buraki pokrojone w kostkę. Do tego dodajemy ser kozi też pokrojony w kostkę. Mandarynki obieramy na cząstki a każdą z nich obieramy z białej skórki i wrzucamy do sałatki.
Na koniec sałatkę kropimy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można też polać ulubionym dressingiem :)
Smacznego :)
kolorowa i pyszna! :)
o tak :) polecamy :)