Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem

słodki facet

Na koniec naszego zielonego tygodnia zapraszamy Was na sałatkę z pieczonych buraków :)

DSC_0594x900

Składniki:
– 1 duży burak (ok. 300 g)
– 110 g sera koziego Merci Chef
– 5 mandarynek
– 150 g mix sałat
– oliwa
– pieprz, sól

Najpierw przygotowujemy buraki. U nas był to duży burak więc pokroiliśmy go na 4 części. Każdą część oprószyliśmy solą i pieprzem, zawinęliśmy w folię i wrzuciliśmy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piekliśmy do miękkości ok. 45 minut. Upieczone buraki wyciągamy z folii i pozostawiamy do wystygnięcia.

Do miski wrzucamy mix sałat a potem buraki pokrojone w kostkę. Do tego dodajemy ser kozi też pokrojony w kostkę. Mandarynki obieramy na cząstki a każdą z nich obieramy z białej skórki i wrzucamy do sałatki.

Na koniec sałatkę kropimy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można też polać ulubionym dressingiem :)

Smacznego :)

DSC_0564x900 DSC_0583x900

 

 

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



2 thoughts on “Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *