Latest posts by słodki facet (see all)
- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Znów łatwo nie było bo dużo fajnych propozycji, ale się udało i mamy laureata naszego drożdżowego konkursu, którym jest Żaneta H. i jej przepis na drożdżówki z budyniem jeżynowym :)
Gratulujemy i dziękujemy wszystkim za udział w naszej zabawie. A już wkrótce następna ciekawa książka do zgarnięcia ;)
Drożdżówki z budyniem jeżynowym
Składniki na budyń:
– 100 g jeżyn
– 150 ml mleka
– 40 g cukru pudru
– 15 g mąki pszennej
– 2 żółtka
– szczypta soli
– 100 g jeżyn
– 150 ml mleka
– 40 g cukru pudru
– 15 g mąki pszennej
– 2 żółtka
– szczypta soli
Składniki na drożdżówki (w temp. pokojowej):
– 500 g mąki pszennej luksusowej
– 40 g drożdży
– 250 ml mleka
– 80 g cukru
– 100 g masła
– 1 jajko
– odrobina soli
– 500 g mąki pszennej luksusowej
– 40 g drożdży
– 250 ml mleka
– 80 g cukru
– 100 g masła
– 1 jajko
– odrobina soli
Przygotowanie:
1. Jeżyny miksujemy i przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy z cukrem i mąką, dodajemy szczyptę soli. Mleko mocno podgrzewamy i powoli wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy przetarte jeżyny. Masę przelewamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż będzie gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia.
1. Jeżyny miksujemy i przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy z cukrem i mąką, dodajemy szczyptę soli. Mleko mocno podgrzewamy i powoli wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy przetarte jeżyny. Masę przelewamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż będzie gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołek, do którego wrzucamy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i trochę mleka. Lekko mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i czekamy, aż zaczyn wyrośnie. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Do mąki z gotowym zaczynem dodajemy pozostałe mleko, cukier, sól i jajko. Chwilę wyrabiamy, aż składniki się połączą i powoli dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie, a cały tłuszcz się wchłonie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto urośnie.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 20 równych kulek (najlepiej ważyć), każdą z nich rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę nadzienia i formujemy bułeczkę. Kuleczki układamy w okrągłej formie wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 30 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo fajny przepis, zapisuje o ulubionych ;-) pozdrawiam!
Wszystkie w konkursie bardzo fajne – aż ślinka cieknie :)