- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Jako, że jesteśmy wielkimi fanami wszelkiej maści muffinek to dzisiaj kolejna nasza propozycja, którą są muffinki Malibu :)
Składniki na muffinki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– ½ szklanki wiórek kokosowych
– 1 szklanka cukru
– ½ szklanki jogurtu
– 1/3 szklanki oleju
– 1/3 szklanki syropu kokosowego
– 1 łyżeczka sody
Składniki na masę:
– 200g serka mascarpone
– ½ szklanki wiórek kokosowych
– 50ml rumu Malibu
– 100g śmietanki 30%
Do miski wrzucamy przesianą mąkę, dodajemy wiórki kokosowe, cukier, sodę i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy syrop kokosowy, olej, jogurt i mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do wysokości 2/3 i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni na 25minut.
Teraz zabieramy się za masę. Najpierw ubijamy śmietankę, następnie dodajemy serek mascarpone i wiórki kokosowe oraz rum. Wszystko razem miksujemy i wstawiamy na pół godz. do lodówki.
Kiedy muffinki się upieką wyciągamy je z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy pędzelkiem nasączonym w rumie. Po wystudzeniu nakładamy na nie masę, a na koniec posypujemy ją dodatkowo wiórkami.
Pomimo że alkoholu w nich niedużo to jednak niewskazane spożycie przez dzieci ;)
Wyglądają uroczo :)