- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Już raz robiliśmy muffinki z dynią niemniej to troszkę inny przepis, który na pewno Wam spasuje. Dodatkowo to wypiek wegański więc mamy nadzieję, że przypadnie on również osobom, które zrezygnowały z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego :)
Składniki:
– 215g mąki pszennej tortowej
– 125g drobnego cukru trzcinowego
– 140g musu z karmelizowanej dyni (tutaj przepis)
– skórka starta z połówki pomarańczy
– 1/3 szklanki oleju roślinnego
– 1/3 szklanki soku z pomarańczy
– 1/2 szklanki wody
– 2 łyżeczki ciemnego cukru muscovado
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki soli
Składniki na 12 sztuk muffinek.
Zaczynamy od starcia skórki z pomarańczy (pamiętajcie aby wcześniej solidnie ją umyć) i wyciśnięcia z niej soku. Następnie do garnka (miski) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy i dodajemy pozostałe składniki tj. olej, mus z dyni, wodę oraz wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy i startą z niej skórkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Wierzch posypujemy cukrem muscovado i wkładamy do piekarnika.
Muffinki pieczemy w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu) przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Smacznego :)