Łukasz Grabowski – drugi mentor w projekcie “40”

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Drugim mentorem mojego projektu “40” był Łukasz Grabowski, szef kuchni Sali Bankietowej “Allegra”. Muszę się przyznać, że w przeciwieństwie do Bartka gotowanie z Łukaszem to jak jazda na rollercoasterze. Tempo było zabójcze, produkty latały, a naczyń w zlewie przybywało szybciej niż wody podczas tsunami :) Nie ma się co dziwić takiej szybkości skoro mój mentor to kucharz specjalizujący się w bankietówce gdzie czas to podstawa :)

001 Z Łukaszem postanowiliśmy troszkę popracować nad kurakiem i możliwościami jakie daje ten rodzaj mięsa. Zaczęliśmy od “rozbiórki” kurczaka na poszczególne elementy: skrzydełka, nóżki, piersi, korpus. Ta ostatnia część kurczaka pozostała na niedzielny rosół natomiast reszta poszła do obróbki z czego powstały cztery dania :)

Pierwszym daniem były skrzydełka marynowane w śmietanie z korytkiem ziemniaczanym z boczkiem. Do tego był świetny patent na “pierzynkę pietruszkową” ;) Drugie danie to pieczone nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą. Nóżki zostały nadziane szpinakiem :) Aby nam się ów nóżki nie rozleciały, zastosowaliśmy trik z siatką jak do gotowania szynki tylko o mniejszej średnicy :)

002 003 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 016 017 017a 018 019 019a 019b 019c 019d 019e 019f 019h 019i

Trzecim daniem był filet, w którym zrobiliśmy kieszonkę i nadzialiśmy fetą i suszonymi pomidorami.  Całość podana z makaronem i sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem.

020 021 022 023 023a 023b 023c

035 023d 023e 023z

Na koniec zostały roladki z zieloną fasolką szparagową położone na kostce ryżowej. Ryż był najpierw ugotowany a następnie usmażony w głębokim tłuszczu. Do tego było puree buraczane i sos z porów.

024 025 026 027 028 029 030 032 033 034 036 037 038

To było inspirujące 6 godzin ale też dość męczące dla kogoś, kto na co dzień siedzi za biurkiem :) Tak czy inaczej fajnie było spróbować różnych sposobów wykorzystania całego ptaka poczynając od rozbiórki :) Oczywiście przepisy na wykonane potrawy już wkrótce :)

Dzięki Łukasz :)

039

Aaaa i jeszcze jedno: jeżeli chcielibyście aby Łukasz przygotował Wasze dania weselne czy na imprezę to możecie go znaleźć na facebooku lub w Allegrze :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *