- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj coś znów na słodko. Tym razem nasza wersja kokosanek – z żurawiną :) Od razu zaznaczę, że to ciasteczka także dla osób będących na diecie BEZGLUTENOWEJ.
Zanim zaczniemy się bawić najpierw produkty, jaki przydadzą się do wypieków :)
Składniki:
– 200 g wiórków kokosowych
– 60 g masła
– 150 g cukru (osobno 100g i 50g)
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 2 białka
– 50g żurawiny
Najpierw topimy masło w garnuszku na małym ogniu – może nie w garnuszku a garnku nieco większym żeby się jeszcze cukier i kokos zmieścił :) Kiedy masło zmieni swoją konsystencję na płynną, dodajemy cukier (100g). Po rozpuszczeniu cukru wrzucamy wiórki kokosowe z posiekaną żurawiną i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie bierzemy się za ubijanie białek na sztywną pianę. Kiedy nasze białka będą już ubite dorzucamy cukier (50g), jeszcze momencik ubijamy i na samym końcu dorzucamy mąkę także momencik miksując. Białka ubite więc dodajemy naszą masę kokosową i delikatnie mieszamy.
Kiedy składniki się połączą formujemy takie okrągłe ciasteczka i kładziemy na blasze wyłożonej papierem. Nasze ciasteczka miały jakieś 5-7 cm średnicy. Z powyższej ilości składników wyszło ich jakieś 20 sztuk. Na blasze ciastka można układać dość blisko siebie gdyż pieczone ciasteczka nie zwiększają swojej objętości.
Kokosanki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Kiedy się upieką wyjmujemy żeby za bardzo nam się nie spiekły i możemy poddawać się kokosowej uczcie :)
Smacznego :)
świetne, zjadłabym:)
Czas przygotowania z pieczeniem max 25 minut więc…. ;)