Karmelizowane orzechy włoskie

słodki facet

Czasami szukamy czegoś prostego co można by zrobić i podać na stół jako małą przekąskę np. podczas grania w gry planszowe, których jesteśmy fanami :) Takim czymś są karmelizowane orzechy, które można przygotować w mgnieniu oka, a są niezłym dodatkiem do innych przekąsek w czasie towarzyskich spotkań :)

000

Składniki:
– 100g obranych orzechów włoskich
– 90g cukru kryształ
– 2 łyżki wody

Na patelnię lub do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Stawiamy na średnim ogniu i czekamy, aż cukier się rozpuści i osiągnie kolor bursztynowy. Kiedy nasz cukier będzie przechodził w stan ciekły nie mieszajmy go aby przyśpieszyć proces rozpuszczania.

001

Kiedy już cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, wsypujemy obrane orzechy, zdejmujemy z gazu i mieszamy aż karmel oblepi wszystkie cząstki orzechów.

002

Po wymieszaniu, wysypujemy na drewnianą deskę bądź talerz, rozkładamy żeby były jak najmniej zbite w jeden kawałek i zostawiamy do wystudzenia.

003

Po wystudzeniu większe kawałki kroimy lub łamiemy i podajemy w miseczce :) Szybko, łatwo i smacznie :)

004

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



6 thoughts on “Karmelizowane orzechy włoskie”

  1. Bardzo pyszne i dosyć szybkie w przygotowaniu.

  2. Wyszły extra!
    To moj pierwszy raz.Takie fajne bursztynowe,szkliste….
    polecam ten przepis

  3. Bardzo smaczne i ekspresowe do przygotowania polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *