Czasami szukamy czegoś prostego co można by zrobić i podać na stół jako małą przekąskę np. podczas grania w gry planszowe, których jesteśmy fanami :) Takim czymś są karmelizowane orzechy, które można przygotować w mgnieniu oka, a są niezłym dodatkiem do innych przekąsek w czasie towarzyskich spotkań :)
Składniki:
– 100g obranych orzechów włoskich
– 90g cukru kryształ
– 2 łyżki wody
Na patelnię lub do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Stawiamy na średnim ogniu i czekamy, aż cukier się rozpuści i osiągnie kolor bursztynowy. Kiedy nasz cukier będzie przechodził w stan ciekły nie mieszajmy go aby przyśpieszyć proces rozpuszczania.
Kiedy już cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, wsypujemy obrane orzechy, zdejmujemy z gazu i mieszamy aż karmel oblepi wszystkie cząstki orzechów.
Po wymieszaniu, wysypujemy na drewnianą deskę bądź talerz, rozkładamy żeby były jak najmniej zbite w jeden kawałek i zostawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu większe kawałki kroimy lub łamiemy i podajemy w miseczce :) Szybko, łatwo i smacznie :)
Bardzo pyszne i dosyć szybkie w przygotowaniu.
Dokładnie – szybko i łatwo :)
Wyszły extra!
To moj pierwszy raz.Takie fajne bursztynowe,szkliste….
polecam ten przepis
Świetnie :) Polecamy kolejne przepisy :)
Bardzo smaczne i ekspresowe do przygotowania polecam
Szybka i smaczna przekąska :)