- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Nasz tydzień “Dyniowych Wariacji” zaczynamy od domowych przetworów i karmelizowanej dyni, która jeszcze pojawi się w przepisach jakie przygotowaliśmy dla Was :)
Składniki:
– 600g obranej dyni Butternut Orange
– 200g cukru
– sok z 1/2 pomarańczy
– sok z 1/2 cytryny
– skórka z 1/2 pomarańczy
– 30g imbiru
– łyżeczka cynamonu
Składniki na 2 słoiczki 200ml.
Zaczynamy od dyni. W składnikach podaliśmy już ilość dyni po obraniu – przed obraniem to jakieś 700-750g. Po obraniu dyni kroimy ją na kawałeczki wielości 1-1,5cm. Można mniejsze ale nam zależało żeby kawałki były wyczuwalne przy wykorzystaniu np. do ciasta. Następnie ścieramy (po wcześniejszym wyparzeniu) skórkę z pomarańczy, wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny oraz ścieramy na tarce obrany imbir. Przekładamy do garnka (najlepiej z szerokim dnem) wszystkie składniki i prażymy na dużym ogniu ok. 10-12 minut cały czas mieszając aż dynia zacznie nabierać szklistego koloru. Kiedy dynia będzie już miękka ściągamy z gazu i przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Dokładnie zamykamy i pasteryzujemy je albo w piekarniku tzn. wkładamy słoiki do piekarnika i włączamy go na 140 stopni zostawiając słoiki na 30 minut lub wkładamy słoiki do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut licząc od momentu zagotowania wody.
Uwaga:
– przed włożeniem dyni do słoików możecie ją zblendować gdzie uzyskacie idealny mus niemniej – jak już wspominaliśmy – np. przygotowując tartę lepsze będą większe kawałeczki :)
– tak przygotowana dynia idealnie sprawdzi się do wielu słodkich przepisów jak np. muffinek, placuszków i tart ;)
Smacznego :)
Przepysznie się prezentuje :)
Dziękuję za udział w akcji “Sposób na dynie 2015” i nie ukrywam, że liczę na więcej ;)
Pozdrawiam
Iwona
Będzie cała masa dyniowych propozycji ;)