Dzisiaj zapraszamy na aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów :)
Składniki na ciasto:
– 270 g mąki
– 160 g cukru trzcinowego
– 1/2 szklanki oleju
– 4 jajka
– 270 g startej marchewki
– 100 g orzechów włoskich
– szczypta soli
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na polewę:
– 1 jajko
– 5 łyżek cukru pudru
– 3 łyżki kakao
– 100 g masła
Do dekoracji połówki orzechów i trochę startej marchewki.
Forma do ciasta keksówka wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą.
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Do tego dodajemy przesianą mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, olej i miksujemy.
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli marchewka jest za bardzo wilgotna to trzeba ją odcisnąć z nadmiaru soku. Orzechy obieramy i kruszymy na większe kawałki.
Do gotowej masy na ciasto dodajemy startą marchewkę i orzechy i mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45 minut.
Ciasto możemy udekorować różnymi polewami. My wybraliśmy polewę kakaową. Do garnuszka wrzucamy jajko i cukier puder i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy orzechami i marchewką.
Smacznego :)
Wyglada wysmienicie (:
Polecamy zrobić bo proste i pyszne :)
uwielbiam ciasto marchewkowe! :)
przepadam za takim ciastem w zimie jest mega aromatyczne :)