Ciasto marchewkowe z orzechami

słodki facet

Dzisiaj zapraszamy na aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów :)

DSC_0444x

Składniki na ciasto:
– 270 g mąki
– 160 g cukru trzcinowego
– 1/2 szklanki oleju
– 4 jajka
– 270 g startej marchewki
– 100 g orzechów włoskich
– szczypta soli
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na polewę:
– 1 jajko
– 5 łyżek cukru pudru
– 3 łyżki kakao
– 100 g masła

Do dekoracji  połówki orzechów i trochę startej marchewki.


Forma do ciasta keksówka wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą.

Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę.  Do tego dodajemy przesianą mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, olej i miksujemy.

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli marchewka jest za bardzo wilgotna to trzeba ją odcisnąć z nadmiaru soku.  Orzechy obieramy i kruszymy na większe kawałki.

Do gotowej masy na ciasto dodajemy startą marchewkę i orzechy i mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury  180 stopni i pieczemy 45 minut.

Ciasto możemy udekorować różnymi polewami. My wybraliśmy polewę kakaową.  Do garnuszka wrzucamy jajko i cukier puder i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy orzechami i marchewką.

Smacznego :)

DSC_0437X   DSC_0471x

 

 

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



4 thoughts on “Ciasto marchewkowe z orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *