- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj mamy dla Was propozycję z hiszpańskich klimatów, która idealnie wpasuje się w nasz Tłusty Czwartek :) To hiszpański przysmak z ciasta parzonego czyli churros :) Smażone na głębokim tłuszczu zwykle podawane są na śniadanie w towarzystwie sosu czekoladowego, a my proponujemy je z cukrem i cynamonem :)
Składniki na churros:
– 200 ml mleka
– 200 g mąki pszennej
– 50 g masła
– 3 jajka
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– cukier puder i cynamon do posypania
Składniki na ok. 25 szt.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier, sól, cynamon i gotujemy do rozpuszczenia masła i cukru uważając jednocześnie żeby nie przypalić mleka. Kiedy mleko się zagotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy łyżką aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka (zrobi się taka zbita kula). Ciasto pozostawiamy do wystudzenia (tak do temperatury pokojowej żeby po wbiciu jajek nie zrobiła się nam jajecznica).
Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy aż ciasto będzie gładkie i gęste. Następnie gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i czekamy aż olej się nagrzeje.
Olej wlewamy do rondelka i nagrzewamy do 170-175 stopni. Następnie na gorący olej wyciskamy churros długości ok. 12-15 cm i smażymy po 2 minuty z każdej strony (churros powinny mieć kolor złoto-brązowy – bez dodatku cynamonu byłyby ciut jaśniejsze). Gotowe churros przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć nadmiar tłuszczu (churros w środku powinny mieć taką porowatą strukturę).
Usmażone churros posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Najlepiej je zjeść jeszcze ciepłe choć lekko przestudzone te są pyszne :)
Smacznego :)
najpiękniejsze churrosy jakie widziałam, a w ostatnich dniach widziałam ich sporo, gratulacje!
Dziękujemy bardzo :)
To prawda, takie zgrabne i nie za cieniutkie! Pycha :)