PRODUKT LOKALNY

Uczestnicząc w festiwalu Małopolski Smak mieliśmy okazję poznać bardzo wielu producentów lokalnej żywności jak i ich specjały. Nie da się ukryć, że różnica w smaku jest zdecydowanie na ich plus niż tej “marketowej” (chociaż w jednym z marketów możecie właśnie dostać szereg takich produktów lokalnych dzięki podpisanej wzajemnej współpracy) dlatego też postanowiliśmy, że jeżeli będziemy w naszych przepisach wykorzystywać takie lokalne produkty to na pewno to zaznaczymy gdyż warto wspierać lokalnych przedsiębiorców. Dodatkowo też uważamy, że warto poznawać i próbować tego co w danym rejonie jest dobrego żeby nie było tak jak w przysłowiu czyli “cudze chwalicie, a swego nie znacie” :)
Na dzień dzisiejszy w naszych przepisach mieliśmy okazję wypróbować:

– jabłka łąckie
– suszoną śliwkę sechlońską
– kapustę charsznicką
– mód
– dynie

Oczywiście były też inne produkty ale te inne głównie wykorzystaliśmy podczas festiwalu Małopolski Smak. Jeżeli trafią ponownie w nasze ręce to chętnie podzielimy się przepisami z ich udziałem :)

Jeżeli chcecie zobaczyć gdzie użyliśmy takich lokalnych produktów to zapraszamy do zakładki PRZEPISY Z MAŁOPOLSKIMI PRODUKTAMI LOKALNYMI :)

2 thoughts on “PRODUKT LOKALNY”

  1. Ja to bym chciał kiedy spróbowa t kapustę charsznick. Jadłem już rózne rodzaje kapusty, ale nigdy tej odmiany jeszcze nie próbowałem. Mam nadzieję, że niedługo gdzie znajdę taka kapustę lub pojadę do tej miejscowoci tylko po to, żeby jej spróbowac.

    1. Ostatnio kapusta charsznicka pojawia się w małych warzywniakach i podobno jest też na Placu Imbramowskim w Krakowie

Skomentuj Bartek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *