Zupa z młodej kapusty

Magda

Okoliczne targi i markety obfitują w główki młodej kapusty więc pora zjeść coś dobrego – u nas zupka z młodej kapusty oczywiście w towarzystwie młodych ziemniaczków :)

Zupa z młodej kapusty

Składniki na zupę z młodej kapusty:

– 1 główka młodej kapusty (ok. 500g)
– 700 g młodych ziemniaków
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1,5 l bulionu drobiowego
– sól
– pieprz
– 1/2 pęczka koperku

Składniki na 4-6 porcji.

Zupa z młodej kapusty

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę drobno posiekaną. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy marchewkę startą na tarce na dużych oczkach. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy kapustę posiekaną w paski. Dodajemy bulion i gotujemy ok. 10 minut. Teraz dodajemy obrane małe młode ziemniaczki (jeżeli mamy większe sztuki to tniemy je drobniej) i gotujemy zupę aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i dodajemy posiekany koperek.

Smacznego :)

Zupa z młodej kapusty

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *