- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Sezon dyniowy mamy jeszcze w pełni więc zachęcamy Was do zrobienia zupy krem z pieczonej dyni która jest dobra na rozgrzanie w te chłodne dni.
Składniki:
– dynia hokkaido ok 1 kg
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 ząbek czosnku
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 duży ziemniak
– pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka
– 0,5 l wody
– zielona natka pietruszki
– ser feta
– pestki dyni
– 50 g serka topionego
Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki a następnie układamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut aby dynia nam zmiękła.
W większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Jak warzywa są gotowe to je wszystkie miksujemy blenderem.
Gotową, upieczoną dynię miksujemy i łączymy z warzywami oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze przyprawiamy i nalewamy do miseczek. Na wierzch zupy sypiemy pestki dyni i kładziemy po kilka kawałków fety.
Smacznego :)
krem z dyni to moja ulubiona zupa, swietny przepis!
Dzięki :) My też bardzo lubimy :)