- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli nie wiecie co podać na wielkanocny obiad to mamy dla Was smakowitą zupę z chrzanem w roli głównej – chrzanówkę :)
Składniki na chrzanówkę:
– 1 l maślanki
– 150 g kiełbasy
– 150 g boczku wędzonego
– 150 g korzenia chrzanu
– 6 jajek
– 8 ziemniaków (ok. 600 g)
– 2 łyżki śmietany do zupy 18%
– 1 łyżka oleju
– kilka gałązek świeżego lubczyku
– sól, pieprz
Składniki na 2 porcje.
Na oleju podsmażamy boczek pokrojony w kostkę oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gotowe przekładamy do miseczki ale bez oleju.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo.
Do garnka wlewamy maślankę i podgrzewamy na małym ogniu. Chrzan obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do maślanki. Dorzucamy usmażony boczek z kiełbasą. Żółtko z 2 jajek rozcieramy z 2 łyżkami śmietany, dodajemy trochę maślanki, mieszamy, wlewamy do zupy i gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy ziemniaki, posiekany lubczyk i doprawiamy solą i pieprzem. Do każdej podanej porcji zupy dodajemy po 1 pokrojonym jajku.
Zupa jest lekko ostra. Jeżeli ktoś bardzo lubi chrzan można dodać go więcej :)
Smacznego :)
Twoje ciasto wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na zupe! wygląda to bardzo apetycznie :)