Zakręcone muffiny kakaowe z serem

Magda

Jak lubicie ser biały i muffinki to mamy dla Was super przepis, na pyszne i szybkie w wykonaniu bezglutenowe zakręcone muffiny kakaowe z serem :)

Zakręcone muffiny kakaowe z serem - Kuchenne Waricjae, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na muffinki:

– 90 g mąki gryczanej białej
– 70 g mąki ryżowej
– 70 g mąki ziemniaczanej
– 15 g kakao
– 100 g cukru
– 150 ml (sok z 1 pomarańczy + woda)
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1/3 szklanki oleju
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– skórka starta z 1 pomarańczy

Składniki na masę serową:

– 170 g sera białego
– 1 żółtko
– 2 łyżki cukru

Składniki na 12 sztuk muffinek.

Najpierw robimy masę serową. Do miski wrzucamy ser, żółtko i cukier. Całość miksujemy na gładką masę.

Teraz robimy ciasto na muffinki. Do garnka wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy sok z pomarańczy z wodą, olej, śmietanę oraz skórkę startą z pomarańczy i mieszamy. Ciasto wychodzi gęste.

Do blaszki na muffinki wkładamy papilotki. Każdą papilotkę wypełniamy 1 łyżką ciasta (3/4 wysokości). Do każdej muffinki na środek dajemy po łyżeczce masy serowej i lekko mieszamy.

Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 30 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)

Zakręcone muffiny kakaowe z serem - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Zakręcone muffiny kakaowe z serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *