Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam naszą pyszną wołowinę z ciecierzycą i jarmużem :)
Składniki na wołowinę:
– 300 g polędwicy wołowej
– 200 g ciecierzycy
– 50 g jarmużu
– 2 pomidory (ok. 300g)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 ml czerwonego półwytrawnego wina
– 200-400 ml wody
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– sól
Składniki na 2 porcje.
W rondelku rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Wołowinę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy posiekany czosnek, wlewamy całe wino i połowę wody i dusimy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody). Do miękkiej wołowiny dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i przyprawiamy. Po 5 minutach dodajemy ciecierzycę (jeżeli macie ciecierzycę suszoną należy ją dzień wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości) oraz posiekany jarmuż. Po chwili mamy danie gotowe :)
Wołowinę można podawać z ulubionymi dodatkami jak ryż, kasza, ziemniaki czy chleb :)
Smacznego :)