Wołowina z ciecierzycą i jarmużem

Magda

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam naszą pyszną wołowinę z ciecierzycą i jarmużem :)

Wołowina z ciecierzycą i jarmużem - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na wołowinę:

– 300 g polędwicy wołowej
– 200 g ciecierzycy
– 50 g jarmużu
– 2 pomidory (ok. 300g)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 ml czerwonego półwytrawnego wina
– 200-400 ml wody
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– sól

Składniki na 2 porcje.

W rondelku rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Wołowinę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy posiekany czosnek, wlewamy całe wino i połowę wody i dusimy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody). Do miękkiej wołowiny dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i przyprawiamy. Po 5 minutach dodajemy ciecierzycę (jeżeli macie ciecierzycę suszoną należy ją dzień wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości) oraz posiekany jarmuż. Po chwili mamy danie gotowe :)

Wołowinę można podawać z ulubionymi dodatkami jak ryż, kasza, ziemniaki czy chleb :)

Smacznego :)

Wołowina z ciecierzycą i jarmużem - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *