Wołowina w sosie paprykowo-śmietanowym z pikantnym makaronem

Magda

Zapraszamy na wołowinkę w aromatycznym sosie paprykowo-śmietanowym , której smak dopełnia lekko pikantny makaron :)

DSC_1106x900

Składniki:
– 130 g makaronu tagliolini z pomidorami i papryczką chili Deluxe
– 150 g polędwicy wołowej
– 50 g masła
– 150 g śmietanki 18%
– 2 małe papryki czerwone
– sól, pieprz
– listki natki pietruszki do dekoracji

Porcja na 2 osoby.

DSC_1110x900

Najpierw przygotowujemy mięso i paprykę. Mięso kroimy na cienkie paski. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i paprykę kroimy w paseczki.

W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy paseczki polędwicy wołowej. Wołowinę smażymy kilka minut, wyciągamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do tego samego garnka wrzucamy teraz paseczki papryki i dusimy kilka minut. Następnie paprykę przyprawiamy solą i pieprzem,  dodajemy śmietankę i chwilę dusimy.

Sos paprykowy przekładamy do naczynia żaroodpornego gdzie jest wołowina i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy ok. 20 min.

W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na talerz. Na makaron dajemy nasz sos.

Smacznego :)

DSC_1118x900DSC_1114x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *