Kolejna recenzja książki za nami więc czas na sałatkę, która w niej była czyli włoska sałata z orzechowym dressingiem.
Składniki:
– 50g rukoli
– 1 główka cykorii
– 1/2 małej główki radicchio
– kilkanaście obranych orzechów włoskich
Sos:
– 25g prażonych orzechów włoskich
– 1 mały ząbek czosnku
– 4 łyżki oliwy
– starta skórka z 1 cytryny
– sok z 1 cytryny
– 2 łyżeczki parmezanu
– sól i pieprz do smaku
Najpierw prażymy orzechy do dressingu żeby przestygły. Następnie drobno siekamy radicchio i cykorię, które przekładamy do miski i mieszamy razem z rukolą oraz drugą częścią orzechów. Odstawiamy miskę i przygotowujemy dressing. Ścieramy na tarce orzechy oraz czosnek i skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytryny i wszystko razem ucieramy. Dodajemy oliwę, parmezan i przyprawy. Jeżeli dressing będzie zbyt gesty to dolewamy wodę. Dresingiem polewamy sałatę i mieszamy. Gotowe.
Ważna uwaga: radicchio jest gorzka dlatego należy mieć to na uwadze jeżeli ktoś nie przepada za takimi smakami ;)