- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj ciasto walentynkowe choć tak naprawdę to nie jedyny dzień w roku kiedy możemy zrobić drugiej połówce taką serduszkową niespodziankę :) Polecam zrobić takie ciasteczko na urodzinki czy imieninki albo rocznicę. Wyszło cudownie więc i Wasz zapraszamy do zrobienia walentynkowego ciasta z serduszkiem :)
Składniki na walentynkowe ciasto z serduszkiem:
Składniki na ciasto różowe:
– 1/2 kostki masła
– 1 szklanka cukru
– 2 jajka
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki mleka
– szczypta barwnika spożywczego różowego
Składniki na ciasto brązowe:
– 1/4 kostki masła
– 1/2 szklanki cukru
– 1 jajko
– 1 łyżka jogurtu lub śmietany
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 łyżki sody
– 1/2 łyżki kakao
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki mleka
Najpierw przygotowujemy ciasto różowe na serduszka. Ucieramy masło z cukrem. Masło musi mieć pokojową temperaturę żeby się lepiej i szybciej ubijało. Następnie dodajemy jajka , proszek do pieczenia i mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na końcu dodajemy szczyptę barwnika rozpuszczonego w kilku kroplach wody na łyżeczce i dodajemy do masy.
Gotowe ciasto przelewany do keksówki i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.
Do ciasta trzeba od czasu do czasu zaglądać żeby wierzch za bardzo nie zbrązowiał. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia a następnie kroimy na plastry szerokości foremki do wykrawania serduszek i wycinamy je.
Teraz robimy ciasto brązowe – kakaowe. Ubijamy jajko z cukrem a potem dodajemy masło, jogurt i po kolei następne składniki. Na końcu dodajemy mleko i wszystko razem ubijamy na jednolitą masę.
W foremce układamy pokrojone serduszka jedno za drugim i zalewamy powoli ciastem kakaowym tak żeby serduszka nam się nie przewrócimy.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto mamy gotowe gdy ciasto nam wyrośnie a wbity w nie patyczek jest suchy.
Po wystygnięciu ciasto kroimy w plasterki i możemy jeść :)
Smacznego :)