Dzisiaj kolejny torcik na zimno tym razem z mleka skondensowanego. Torcik był robiony na wspólną kolację ze znajomymi, gdzie każdy coś przygotowywał dobrego do jedzenia. Tematem kolacji była kuchnia hiszpańska. Jeżeli i Wy macie ochotę na coś słodkiego a do tego bez pieczenia to polecamy ten torcik serowy na zimno :)
Składniki na torcik serowy:
– 1 paczka miękkich biszkoptów
– 100 g masła
– 200ml (260g) mleka skondensowanego
– 350 g serka typu Filadelfia
– 200 g śmietany kremowej 30%
– 300 ml wody
– 200g dżemu malinowego
– 2 łyżeczki cukru
– 15g żelatyny
Forma okrągła 25cm.
Najpierw przygotowujemy sobie spód torcika. W garnku topimy masło do którego wrzucamy pokruszone biszkopty i mieszamy, a następnie przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy spód do lodówki aby nam stężał.
A teraz zabieramy się za zrobienie masy serowej. W pierwszej kolejności ubijamy połowę mleka skondensowanego razem z serem. Żelatynę zalewamy zimną wodą (gdzieś pół szklanki) i zostawiamy do napęcznienia, a resztę wody doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do żelatyny. Żelatynę z wodą łączymy z masą serową i dodajemy resztę mleka skondensowanego i wszystko dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. W osobnym garnku ubijamy śmietanę z cukrem i delikatnie mieszamy z masą serową.
Gotową masę wykładamy na biszkoptowy spód i wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godzin aż masa nam dobrze stężeje. Potem nakładamy dżem lekko rozcieńczony z wodą żeby miał konsystencję musu i wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki.
Smacznego :)