- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Tażin to aromatyczny, pełen przypraw gulasz wywodzący się z kuchni marokańskiej. Nazwa tażin odnosi się również do naczynia w którym się go przygotowuje. Tradycyjnie tażin przygotowuje się z jagnięciny ale spotkaliśmy już różne wersje. My zapraszamy na tażin wołowy z ciecierzycą i cukinią :)
Składniki na tażin wołowy:
– 600 g wołowiny
– 1 puszka ciecierzycy (240g)
– 250 g cukinii
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 400 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
– 400 g pomidorów krojonych z puszki
– 1 łyżka masła
– 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1,5 łyżeczki cynamonu
– 1,5 łyżeczki imbiru
– 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
– 1,5 łyżeczki kurkumy
– 1,5 łyżeczki kolendry w ziarenkach
– świeża kolendra
– 100 g kaszy jaglanej
Składniki na 3 porcje.
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Ziarenka kolendry miażdżymy i w miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Dodajemy je do mięsa i dokładnie mieszamy aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach. Kiedy mięso obsmażymy z każdej strony dodajemy marchewkę pokrojoną w pół plasterki, bulion, pomidory z puszki. Mieszamy i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Na koniec dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę oraz odsączoną ciecierzycę.
W między czasie gotujemy kaszę jaglaną. Standardowo tażin podaje się z kuskusem ale z racji tego że nasze przepisy są bezglutenowe my użyliśmy kaszy jaglanej.
Gotowy tażin podajemy z kaszą i posypujemy posiekaną kolendrą.
Smacznego :)
Zapowiada sie pysznie! Na pewno zrobie. Mysle ze spokojnie mozna by zastapic wołowe innym miesem. np.kurczakiem?
Tak, można spokojnie zrobić z innym mięsem :)