- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Od jakiegoś czasu często rzucają mi się w oczy przepisy na różne tarty i te na słodko i te wytrawne. Ostatnio nawet zakupiłam odpowiednie do tego małe foremki do pieczenia . Byłam również na warsztatach w Kulinarnych Kreacjach gdzie robiliśmy tartę z orzechami więc stwierdziłam że i ja muszę jakąś sama stworzyć. Ponieważ jabłek mam jeszcze pod dostatkiem bo to odmiana zimowa więc idealnie byłoby je wykorzystać i tak powstał przepis na tartę z jabłkami i kokosową pianą – albo raczej na małe tarty ;)
Składniki na 4 tarty z kokosową pianką:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– ¾ kostki masła
– 3 żółtka
– ¾ szklanki cukru pudru
– szczypta soli
Nadzienie:
– 1 kg jabłek
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
Piana kokosowa:
– 3 białka
– ¾ szklanki cukru
– ¾ szklanki wiórek kokosowych
Składniki na 4 małe tarty o średnicy 10-12 cm lub jedną dużą 25 cm.
Robienie tart rozpoczniemy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić również w robocie.
Jak wyrobimy ciasto to wkładamy go na 30 minut do lodówki lub możemy od razu rozwałkować i wylepić nim foremki. Następnie wkładamy do piekarnika na 12-15 minut aby je lekko podpiec – piekarnik nagrzany do temperatury 170 stopni. Dzięki temu jest większa szansa, że ciasto nam zbyt nie namoknie od jabłek.
W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki, a następnie wrzucamy do garnka i dusimy. Podczas duszenia dodajemy cukier i cynamon. Jabłka dusimy do miękkości, ale żeby nam się nie rozpadły.
Na lekko podpieczone tarty kładziemy jabłka, i zabieramy się za przygotowanie pianki kokosowej. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a na końcu dodajemy wiórka kokosowe, delikatnie mieszamy i nakładamy na tarty.
Tak przygotowane tarty wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 15-20 minut do momentu kiedy piana i ciasto będzie lekko beżowa.
Własnie sie piecze :) ja jednak zrobilam na duzej blasze :) już pachnie rewelacyjnie :)
Mam nadzieję że się udała i smakowała :)