- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Ostatnio oglądając MasterChef Australia Gary pokazywał jak zrobić tą przepyszną tarte więc postanowiliśmy że i my ją zrobimy. Polecamy każdemu łasuchowi :) Co prawda nasza jest w opcji ze śliwkami a nie z figami ale pewnie smakuje tak samo dobrze :)
Składniki na kruche ciasto:
– 120 g masła
– 30 g cukru pudru
– szczypta soli
– 240 g mąki pszennej
– 1 jajko
Składniki na pistacjową kruszonkę:
– 17 g obranych pistacji
– 20 g cukru
– 20 g mąki pszennej
– 15 g masła
Składniki na migdałowe nadzienie:
– 120 g miękkiego masła
– 120 g cukru pudru
– 2 jajka
– 40 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki likieru amaretto
– 120 g mielonych migdałów
– starta skórka z 1 cytryny
Składniki dodatkowe:
– 10 śliwek
– 1 łyżka miodu
Najpierw zabieramy się za zrobienie kruchego ciasta. Miksujemy masło z cukrem pudrem i szczyptą soli do momentu aż masło zrobi się kremowe i białe. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy pół minuty i na koniec dorzucamy jajko i miksujemy. Teraz zagniatamy ciasto do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, nawijamy na wałek i rozwijamy na formie do tarty (u nas forma o średnicy 25 cm). Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 12 minut aż się lekko zarumieni.
Teraz robimy kruszonkę. Pistacje obieramy z łupek i mielimy blenderem na drobny proszek. Potem dodajemy mąkę i cukier i jeszcze chwilę blendujemy. Mieszankę pistacjową przekładamy do miski i dodajemy masło i mieszamy rękami aby powstała nam kruszonka (takie grudki ciasta). Kruszonkę przekładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 6 minut.
Teraz czas na nadzienie migdałowe. Do miksera wrzucamy masło z cukrem i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy jajka i amaretto i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, zmielone migdały i startą skórkę z cytryny i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Na wystudzoną tarte nakładamy nadzienie. Śliwki kroimy na ćwiartki i lekko wciskamy w nadzienie. Tarte ponownie wkładamy do piekarnika (160 stopni) i pieczemy ok. 10 minut. Upieczoną tarte smarujemy miodem i posypujemy kruszonką.
Smacznego :)
Mmm, i ta pistacjowa kruszonka… Co pysznego :)