Tarta migdałowa ze śliwkami i pistacjową kruszonką

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Ostatnio oglądając MasterChef Australia Gary pokazywał jak zrobić tą przepyszną tarte więc postanowiliśmy że i my ją zrobimy. Polecamy każdemu łasuchowi :) Co prawda nasza jest w opcji ze śliwkami a nie z figami ale pewnie smakuje tak samo dobrze :)

Składniki na kruche ciasto:
– 120 g masła
– 30 g cukru pudru
– szczypta soli
– 240 g mąki pszennej
– 1 jajko

Składniki na pistacjową kruszonkę:
– 17 g obranych pistacji
– 20 g cukru
– 20 g mąki pszennej
– 15 g masła

Składniki na migdałowe nadzienie:
– 120 g miękkiego masła
– 120 g cukru pudru
– 2 jajka
– 40 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki likieru amaretto
– 120 g mielonych migdałów
– starta skórka z 1 cytryny

Składniki dodatkowe:
– 10 śliwek
– 1 łyżka miodu

DSC_3562x

Najpierw zabieramy się za zrobienie kruchego ciasta. Miksujemy masło z cukrem pudrem i szczyptą soli do momentu aż masło zrobi się kremowe i białe. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy pół minuty i na koniec dorzucamy jajko i miksujemy. Teraz zagniatamy ciasto do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, nawijamy na wałek i rozwijamy na formie do tarty (u nas forma o średnicy 25 cm). Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 12 minut aż się lekko zarumieni.

Teraz robimy kruszonkę. Pistacje obieramy z łupek i mielimy blenderem na drobny proszek. Potem dodajemy mąkę i cukier i jeszcze chwilę blendujemy. Mieszankę pistacjową przekładamy do miski i dodajemy masło i mieszamy rękami aby powstała nam kruszonka (takie grudki ciasta). Kruszonkę przekładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 6 minut.

Teraz czas na nadzienie migdałowe. Do miksera wrzucamy masło z cukrem i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy jajka i amaretto i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę,  zmielone migdały i startą skórkę z cytryny i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Na wystudzoną tarte nakładamy nadzienie. Śliwki kroimy na ćwiartki i lekko wciskamy w nadzienie. Tarte ponownie wkładamy do piekarnika (160 stopni) i pieczemy ok. 10 minut. Upieczoną tarte smarujemy miodem i posypujemy kruszonką.

Smacznego :)

DSC_3628x

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Tarta migdałowa ze śliwkami i pistacjową kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *