- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dla smakoszy maku mamy coś wyjątkowego a mianowicie tarte makową z bakaliami – na pewno każdemu posmakuje :)
Składniki na ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 150 g masła
– 70 g cukru pudru
– 1 łyżka śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
– 250 g mielonego maku
– 500 ml wody
– 50 g cukru
– 50 g masła
– 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe)
– 2 jajka
– 1 łyżka amaretto
Dekoracja:
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka ciepłej wody
– cukier dekoracyjny niebieski
Forma do tarty 25 cm.
Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Teraz robimy nadzienie makowe. Mak mielony zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mak nam wystygnie to odcedzamy go z wody a w rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem. Potem mieszamy dokładnie mak z rozpuszczonym masłem z cukrem i dodajemy bakalie. Na koniec dodajemy jajka i amaretto i dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie wyciągamy tarte i nakładamy na nią nadzienie makowe. Tarte wkładamy do piekarnika na 40 minut i temperaturę zmniejszamy do 175 stopni.
Gdy tarta nam się upiecze i wystygnie to robimy lukier – cukier puder przesiewamy i dodajemy do niego sok z cytryny oraz wodę i dokładnie mieszamy a potem dekorujemy wierzch tarty.
Smacznego :)
swietna alternatywa dla takiego tradycyjnego makowca :)
Musi byc mega pyszna! Pięknie wyglada ;)
Wyglada wspaniale, bardzo elegancko :)