- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Bardzo lubię śliwki i ostatnio dostałam koszyczek śliwek od znajomego. W tym samym czasie wpadła mi w ręce gazeta z przepisem na tarte i tak oto powstała tarta śliwkowa. Przepis zaczerpnięty z „Życia na gorąco” z małymi modyfikacjami.
Składniki na ciasto:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 kostki masła
– 2 jajka
– 3/4 szklanki cukru pudru
– szczypta soli
Krem:
– 1,5 szklanki mleka
– 2 budynie waniliowe
– 1 szklanka cukru pudru
– 3 jajka
– 1 opakowanie śmietanki 30%
Śliwki
Tartę rozpoczniemy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić również w robocie.
Jak wyrobimy ciasto możemy chwilę schłodzić go w lodówce lub od razu wylepić foremki i lekko podpiec w piekarniku, żeby ciasto nie namokło od budyniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut.
W międzyczasie myjemy śliwki, wyciągamy pestki i kroimy na ćwiartki. Teraz zabieramy się za masę budyniową. Mleko z cukrem i budyniami mieszamy dokładnie żeby nie było grudek i gotujemy z tego gęsty budyń. Do gotowego budyniu dodajemy śmietankę i jajka które razem wcześniej mieszamy i razem jeszcze chwilę gotujemy.
Gotową masę budyniową wykładamy na ciasto i układamy śliwki. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 min do momentu kiedy krem i ciasto będą lekko brązowe.
Smacznego :)
wygląda obłędnie, muszę ją koniecznie zrobić :)
polecam, robiłam kilka razy i wszystkim smakowała :)
wpraszam się na kawałek! :)
Słodki krem budyniowy i soczyste, kwaskowate śliwki… Boskie połączenie :)
Tak, połączenie idealne. Zachęcam do wypróbowania :)
Musi być przepyszna – dziś zrobię
Wszystkim w rodzinie smakowała i mam nadzieję że Tobie również :)
opakowanie smietanki tzn ? jaka pojemnosc
180-200ml