Tajskie curry z kurczakiem i warzywami

Magda

Tym razem zapraszamy Was na danie z kuchni tajskiej. Jest to curry z kurczakiem i warzywami. To popularna tajska potrawa przypominająca zupę lub gulasz.

DSC_8207

Składniki:

– 500 g filetów z kurczaka
– 260 g czerwonej papryki
– 400 g cukini
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżeczki pasty curry
– 1 papryczka chili
– 1 puszka mleczka kokosowego 400 g
– 1,5 łyżki sosu rybnego
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– 4 liście suszone kaffiru
– kilka listów bazylii
– 1 łyżeczka sproszkowanej chili

Porcja na 4 osoby

Najpierw rozgrzewamy olej i dodajemy pastę chili i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszone liście kaffiru a następnie kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażamy. Następnie stopniowo dorzucamy kolejne składniki – chili drobno posiekane, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy mleczko kokosowe i dusimy. Na koniec dodajemy sos rybny, cukier, bazylię i sproszkowane chili.

Curry możemy zjeść samo ale idealne będzie z dodatkiem ryżu lub też makaronu  ryżowego.

Smacznego :)

DSC_8183

DSC_8212

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



3 thoughts on “Tajskie curry z kurczakiem i warzywami”

  1. Co za potrawa od zawsze uwieolbiałem te ostre potrawy i pikantne. Kuchnia tajska jest jedna z moich ulubionych. Tak szczerze to te curry już miałem okazję próbowac i muszę powiedziec każdemu kto jeszcze nie miał okazji, że naprawdę ale to naprawdę warto.

  2. Moje ulubione danie! Zamienilam tylko cukinie na zielona fasolke i danie jest mniej wodniste a bardziej wyraziste i chrupiace w smaku. Polecam

    1. My też lubimy tajskie curry. Z fasolką też już próbowaliśmy – dzięki za podpowiedzi :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *