- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Tym razem zapraszamy Was na danie z kuchni tajskiej. Jest to curry z kurczakiem i warzywami. To popularna tajska potrawa przypominająca zupę lub gulasz.
Składniki:
– 500 g filetów z kurczaka
– 260 g czerwonej papryki
– 400 g cukini
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżeczki pasty curry
– 1 papryczka chili
– 1 puszka mleczka kokosowego 400 g
– 1,5 łyżki sosu rybnego
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– 4 liście suszone kaffiru
– kilka listów bazylii
– 1 łyżeczka sproszkowanej chili
Porcja na 4 osoby
Najpierw rozgrzewamy olej i dodajemy pastę chili i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszone liście kaffiru a następnie kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażamy. Następnie stopniowo dorzucamy kolejne składniki – chili drobno posiekane, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy mleczko kokosowe i dusimy. Na koniec dodajemy sos rybny, cukier, bazylię i sproszkowane chili.
Curry możemy zjeść samo ale idealne będzie z dodatkiem ryżu lub też makaronu ryżowego.
Smacznego :)
Co za potrawa od zawsze uwieolbiałem te ostre potrawy i pikantne. Kuchnia tajska jest jedna z moich ulubionych. Tak szczerze to te curry już miałem okazję próbowac i muszę powiedziec każdemu kto jeszcze nie miał okazji, że naprawdę ale to naprawdę warto.
Moje ulubione danie! Zamienilam tylko cukinie na zielona fasolke i danie jest mniej wodniste a bardziej wyraziste i chrupiace w smaku. Polecam
My też lubimy tajskie curry. Z fasolką też już próbowaliśmy – dzięki za podpowiedzi :)