- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
W czasie ostatnich zmagań z Dominiką Wójciak mentorką “projektu 40” (TUTAJ możecie o tym przeczytać) zrobiliśmy jedno z dań bliskiego wschodu, którego aromaty są niesamowite za sprawą ziół i przypraw. Był to marokański tażin z kurczakiem i kuskusem na którego przepis zapraszamy poniżej :)
Składniki:
– 4 udka z kurczaka
– 1 duża cebula
– 4 ząbki czosnku
– kmin rzymski (kumin)
– kolendra w ziarenkach
– cynamon
– imbir
– sól
– ćwiartka kiszonej cytryny
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1/2 pęczka kolendry
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 1/2 szklanki kuskus
– 1/2 szklanki wody
– 20 g zielonych oliwek (ok. 10 sztuk)
– olej do smażenia
Składniki na 4 porcje.
Najpierw w rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie posiekany i rozgnieciony czosnek. Z udek kurczaka wyciągamy kości, a mięso kroimy na kawałki i wrzucamy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Na patelni prażymy trochę kminu i kolendry a następnie rozgniatamy je w moździerzu i dodajemy do kurczaka. Potem dodajemy trochę cynamonu, świeżego imbiru startego na tarce i ćwiartkę pokrojonej kiszonej cytryny. Na koniec dodajemy pomidory z puszki bez skórki i dusimy wszystko razem aż kurczak nam zmięknie, a wszystko razem przeniknie smakami i aromatami.
Gdy danie mamy gotowe to przygotowujemy kuskus. Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Po 5 minutach kuskus mieszamy i mamy gotowy.
Na talerz wykładamy kuskus, dalej nasz tażin z kurczaka i posypujemy posiekaną pietruszką z kolendrą.