Tażin z kurczaka z kiszoną cytryną i oliwkami

Magda

W czasie ostatnich zmagań z Dominiką Wójciak mentorką “projektu 40” (TUTAJ możecie o tym przeczytać) zrobiliśmy jedno z dań bliskiego wschodu, którego aromaty są niesamowite za sprawą ziół i przypraw.  Był to marokański tażin z kurczakiem i kuskusem na którego przepis zapraszamy poniżej  :)

DSC_3237x900 Składniki:
– 4 udka z kurczaka
– 1 duża cebula
– 4 ząbki czosnku
– kmin rzymski (kumin)
– kolendra w ziarenkach
– cynamon
– imbir
– sól
– ćwiartka kiszonej cytryny
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1/2 pęczka kolendry
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 1/2 szklanki kuskus
– 1/2 szklanki wody
– 20 g zielonych oliwek (ok. 10 sztuk)
– olej do smażenia

Składniki na 4 porcje.

tażin
Najpierw w rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie posiekany i rozgnieciony czosnek. Z udek kurczaka wyciągamy kości, a mięso kroimy na kawałki i wrzucamy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Na patelni prażymy trochę kminu i kolendry a następnie rozgniatamy je w moździerzu i dodajemy do kurczaka. Potem dodajemy trochę cynamonu, świeżego imbiru startego na tarce i ćwiartkę pokrojonej kiszonej cytryny. Na koniec dodajemy pomidory z puszki bez skórki i dusimy wszystko razem aż kurczak nam zmięknie, a wszystko razem przeniknie smakami i aromatami.

Gdy danie mamy gotowe to przygotowujemy kuskus. Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Po 5 minutach kuskus mieszamy i mamy gotowy.

Na talerz wykładamy kuskus, dalej nasz tażin z kurczaka i posypujemy posiekaną pietruszką z kolendrą.

Smacznego :)DSC_3244x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *