Szarlotka

Magda

W przerwie dyniowych rozważań kulinarnych postanowiliśmy na zimowy okres zrobić kilka słoiczków musu z jabłek, których za sprawą wschodnich sąsiadów jest pod dostatkiem i to naprawdę w dobrych cenach :) Kiedy tak pachniało w kuchni duszonymi jabłuszkami, a żołądek zaczęła ściskać ochota na małe co nie co, nie pozostało nam nic innego jak upiec prostą i naprawdę smakowitą szarlotkę :) Do kawki czy herbatki takie ciacho będzie jak znalazł :)

Składniki:
– 500 g mąki
– 200 g masła
– 150 g cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– cukier waniliowy
– 3 łyżki śmietany 18%

Składniki na nadzienie:
– 1,5 kg jabłek
– cynamon, cukier

DSC_4949x

Do robota wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Następnie wrzucamy posiekane zimne masło i po kolei inne składniki i miksujemy do ich połączenia. Ciasto owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy formę i na ciasto dajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach (odciśnięte z soku). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch dajemy drugą rozwałkowaną część ciasta.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 45 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

DSC_4967x

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Szarlotka”

Skomentuj Konczi i Szpileczka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *