- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
W przerwie dyniowych rozważań kulinarnych postanowiliśmy na zimowy okres zrobić kilka słoiczków musu z jabłek, których za sprawą wschodnich sąsiadów jest pod dostatkiem i to naprawdę w dobrych cenach :) Kiedy tak pachniało w kuchni duszonymi jabłuszkami, a żołądek zaczęła ściskać ochota na małe co nie co, nie pozostało nam nic innego jak upiec prostą i naprawdę smakowitą szarlotkę :) Do kawki czy herbatki takie ciacho będzie jak znalazł :)
Składniki:
– 500 g mąki
– 200 g masła
– 150 g cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– cukier waniliowy
– 3 łyżki śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
– 1,5 kg jabłek
– cynamon, cukier
Do robota wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Następnie wrzucamy posiekane zimne masło i po kolei inne składniki i miksujemy do ich połączenia. Ciasto owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy formę i na ciasto dajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach (odciśnięte z soku). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch dajemy drugą rozwałkowaną część ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 45 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
piekne zdjęcia az chce się siegnac po kawałek
:)
Ach szarlotki co one maj w sobie takiego, że zawsze się sprawdzaj i smakuj. Twoja faktycznie prosta w obsłudze i jaka apetyczna :)
Pewnie dlatego ze takie proste to najlepiej smakują :)
mniam świetny przepis
Mmm, kuszaco wyglada :)