Szarlotka rosyjska z orzechami i jabłkami

Magda

Tym razem w projekcie zawędrowaliśmy do zimnej Rosji. Niestety u nas za oknem też mroźno ale za to ciasto jest bardzo rozgrzewające ;) Można je zjeść i na ciepło i na zimno  tak wiec zapraszamy na pyszną szarlotkę rosyjską :)

Pyszna szarlotka rosyjska z orzechami i jabłkami

Składniki na szarlotkę rosyjską:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 200g masła
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 czekolady mlecznej (50-60g)
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 kieliszek rumu
– 5 kwaskowych jabłek

Najpierw przygotowujemy sobie jabłka i orzechy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy rozłupujemy, no chyba że kupujemy gotowe już łuskane i rozdrabniamy na mniejsze części.

Następnie rozpuszczamy masło. W między czasie miksujemy żółtka z cukrem i dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Potem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ja wybrałam cukier migdałowy, który nadał ciastu dodatkowego aromatu.

W rondelku, w którym rozpuszczaliśmy masło topimy czekoladę. Czekoladę możemy również rozpuścić w kąpieli wodnej.

Roztopioną czekoladę dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i rumem. Jeżeli ktoś nie lubi alkoholu to polecam aromat rumowy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone jabłka i rozdrobnione orzech i mieszamy.

Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy.

Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

Pyszna szarlotka rosyjska z orzechami i jabłkami

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *