- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Tym razem w projekcie zawędrowaliśmy do zimnej Rosji. Niestety u nas za oknem też mroźno ale za to ciasto jest bardzo rozgrzewające ;) Można je zjeść i na ciepło i na zimno tak wiec zapraszamy na pyszną szarlotkę rosyjską :)
Składniki na szarlotkę rosyjską:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 200g masła
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 czekolady mlecznej (50-60g)
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 kieliszek rumu
– 5 kwaskowych jabłek
Najpierw przygotowujemy sobie jabłka i orzechy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy rozłupujemy, no chyba że kupujemy gotowe już łuskane i rozdrabniamy na mniejsze części.
Następnie rozpuszczamy masło. W między czasie miksujemy żółtka z cukrem i dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Potem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ja wybrałam cukier migdałowy, który nadał ciastu dodatkowego aromatu.
W rondelku, w którym rozpuszczaliśmy masło topimy czekoladę. Czekoladę możemy również rozpuścić w kąpieli wodnej.
Roztopioną czekoladę dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i rumem. Jeżeli ktoś nie lubi alkoholu to polecam aromat rumowy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone jabłka i rozdrobnione orzech i mieszamy.
Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy.
Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)