Sorbet lodowo-bazyliowy

Magda

Na ciepłe letnie dni proponujemy zimny sorbet lodowo-bazyliowy który na pewno zadowoli nie jedno podniebienie :)

Składniki:
– 1 l wody
– 3 łyżki cukru
– sok z połowy wyciśniętej cytryny
– szczypta kardamonu
– lody śmietankowe
– bazylia

Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop zamrozić dzień przed robieniem sorbetu.

Do kubka od blendera wrzucamy trochę naszego zamrożonego syropu, dorzucamy lody śmietankowe, bazylię i miksujemy blenderem. Ilość składników zależy od tego jaki chcemy  uzyskać smak – czy bardziej śmietankowy czy bardziej bazyliowy :)

Smacznego :)

DSC_9494x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Sorbet lodowo-bazyliowy”

Skomentuj STS Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *