Sorbet lodowo-bazyliowy

Magda

Na ciepłe letnie dni proponujemy zimny sorbet lodowo-bazyliowy który na pewno zadowoli nie jedno podniebienie :)

Składniki:
– 1 l wody
– 3 łyżki cukru
– sok z połowy wyciśniętej cytryny
– szczypta kardamonu
– lody śmietankowe
– bazylia

Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop zamrozić dzień przed robieniem sorbetu.

Do kubka od blendera wrzucamy trochę naszego zamrożonego syropu, dorzucamy lody śmietankowe, bazylię i miksujemy blenderem. Ilość składników zależy od tego jaki chcemy  uzyskać smak – czy bardziej śmietankowy czy bardziej bazyliowy :)

Smacznego :)

DSC_9494x900

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



One thought on “Sorbet lodowo-bazyliowy”

  1. Pychota.
    Zapraszam do mojej akcji Lody, lody dla ochłody na Mikserze.
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *