Latest posts by Magda (see all)
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 20, 2020
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - Marzec 9, 2020
- Kalafior z dynią i cukinią w sosie pomidorowym (post Dąbrowskiej) - Luty 25, 2020
Na ciepłe letnie dni proponujemy zimny sorbet lodowo-bazyliowy który na pewno zadowoli nie jedno podniebienie :)
Składniki:
– 1 l wody
– 3 łyżki cukru
– sok z połowy wyciśniętej cytryny
– szczypta kardamonu
– lody śmietankowe
– bazylia
Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop zamrozić dzień przed robieniem sorbetu.
Do kubka od blendera wrzucamy trochę naszego zamrożonego syropu, dorzucamy lody śmietankowe, bazylię i miksujemy blenderem. Ilość składników zależy od tego jaki chcemy uzyskać smak – czy bardziej śmietankowy czy bardziej bazyliowy :)
Smacznego :)
Pychota.
Zapraszam do mojej akcji Lody, lody dla ochłody na Mikserze.
Pozdrawiam!