Sernik z rosą

Magda

Serniki praktycznie lubią wszyscy tak jak u mnie w rodzinie dlatego często gości on na naszym stole. Kiedyś miałam okazję przeglądnąć książeczkę Margaryny Kasi gdzie właśnie znalazłam ten przepis i który trafił w moje podniebienie tak więc chętnie się z Wami podzielimy przepisem na sernik z rosą :)

Przepis jest prosty ale trochę czasochłonny.

Pyszny sernik z rosą

Składniki na sernik z rosą:

Ciasto:
– 1 ½ szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– ½ szklanki cukru
– 150 g masła
– 2 żółtka
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
– 1 kg sera białego mielonego (można kupić już gotowy w wiaderku)
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka cukru
– ½ szklanki oleju
– 4 żółtka
– 2 jajka
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Pianka:
– 4 białka
– 1 szklanka cukru

Forma prostokątna35x25 cm

Najpierw przygotowujemy ciasto.  Ja osobiście wyrabiam go w robocie kuchennym ale można też ręcznie na stolnicy.  Jajka i żółtka razem miksuję, a potem dodaję cukier, miękkie masło (temperatura pokojowa) żeby się dobrze połączyła z resztą składników. Na końcu do tej masy dodaję proszek do pieczenia i mąkę.

Jeżeli ktoś ciasto wyrabia na stolnicy to dobrze zacząć od mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. W środku robimy dziurę do której wrzucamy jajka i zarabiamy ciasto stopniowo dodając resztę składników.

Podczas wyrabiania ciasta dobrze zwrócić uwagę żeby ciasto było miękkie ale też nie bardzo mokre od tłuszczu. Jak ciasto jest za mokre nie wyrośnie nam najlepiej dlatego wtedy najlepiej dodać jeszcze troszkę mąki.

Jak ciasto mamy gotowe to wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia i chowamy do lodówki.

Teraz przechodzimy to zrobienia masy serowej. Jajka i żółtka ubijamy na puszystą masę stopniowo dodając cukier.  Następnie dodajemy przemielony ser lub gotowy z pudełka i miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, mleko  i olej delikatnie mieszając żeby nam się masa nie wylała. Po dodaniu mleka i oleju jest ona rzadka. Tak przygotowaną masę wlewamy na wyłożoną ciastem blachę.

Następnie formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 60 minut.

Pod koniec pieczenia jak masa serowa się zarumieni zaczynamy przygotowywać pianę z białek i cukru. Jak pianę ubijemy na sztywno to wyciągamy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy po nim przygotowaną pianę. Następnie dajemy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut. Po upieczeniu pianka na wierzchu powinna mieć kolor beżowy.

Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy przestygnie to na powierzchni sernika pojawią się charakterystyczne kropelki (zasługa cukru) – taka właśnie rosa :)

Smacznego :)

Pyszny sernik z rosą

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *