Sernik nowojorski

Magda

To ciasto chodziło już za nami od dłuższego czasu ale zrobienie go jakoś ciągle odkładaliśmy na inną porę. W końcu przyszedł czas żeby ten serniczek nowojorski dołączył do zestawu innych w swojej kategorii :)

nowojorski-sernik

Składniki na spód:
– 90 g masła
– 150 g kakaowych ciasteczek

Składniki na masę serową:
– 1000 g białego sera
– 250 g cukru pudru
– 50 g mąki pszennej
– 10 g ekstraktu z wanilii
– skórka starta z 1 cytryny
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 3 jajka
– 1 żółtko
– 300 ml kwaśnej śmietany 18%

Składniki na galaretkę malinową:
– 200 g malin
– 40 g cukru
– 20 g wody
– 6 g żelatyny

Tortownica o średnicy 26 cm.

sernik-nowojorski-z-malinami

Najpierw dokładnie owijamy tortownicę folią aluminiową (również na zewnątrz – najlepiej dwukrotnie) tak aby podczas kąpieli wodnej woda nie przedostała się do środka formy gdyż z naszego spodu może wtedy niewiele zostać.

Teraz robimy spód sernika. Za pomocą blendera kruszymy ciasteczka na proszek. Masło rozpuszczamy w garnku i łączymy. Przygotowaną masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby się masa związała.

Następnie ser wrzucamy do miksera i miksujemy na gładką masę. Kiedy ser będzie już dokładnie zmielony dodajemy resztę składników masy serowej i miksujemy – tylko do wymieszania składników.

Kiedy masa serowa jest gotowa wylewamy ją na ciasteczkowy spód, który w lodówce powinien był nam nieco stwardnieć. Tortownicę wkładamy do większej formy (jakieś głębokiej blachy czy naczynia żaroodpornego) i wlewamy wrzącą wodę tak do połowy tortownicy. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 110 stopni i pieczemy ok 50 minut do momentu aż powierzchnia sernika się zetnie.

Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

Gdy sernik jest gotowy to robimy galaretkę malinową. Maliny wraz z cukrem wrzucamy do rondelka i lekko przesmażamy aż się maliny rozlecą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami. Gdy galaretka przestygnie i zacznie lekko tężeć rozprowadzamy ją po serniku. Następnie wkładamy sernik do lodówki aby galaretka całkowicie stężała i możemy się brać za pałaszowanie :)

Uwaga:
– tak jeszcze na koniec to po pierwsze sernik po upieczeniu powinien być płaski jak blat
– druga rzecz to jeżeli spodziewacie się, że sernik urośnie to nic z tego więc miejcie to na uwadze zwłaszcza jeżeli chcecie aby był wysoki (wtedy albo mniejsza tortownica albo większe proporcje składników :)

Smacznego :)

sernik-nowojorski

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Sernik nowojorski”

Skomentuj Martha Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *