Sernik kokosowy z rafaello

Magda

Bardzo lubimy serniki dlatego dla ich miłośników mamy sernik kokosowy.

Składniki na sernik:
– 500 g sera białego
– 1 szklanka cukru pudru
– 100 g masła
– 3 jajka
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na krem:
– 1/2 szklanki śmietany 30%
– 2 łyżki cukru pudru
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 1 opakowanie śmietan-fix

Dodatkowo trochę wiórków kokosowych do dekoracji i kulek rafaello.

MAG_5362x

Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę i stopniowo dodajemy miękkie masło dalej miksując. Następnie dodajemy mąkę, cukier migdałowy i wiórki kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 60 minut.

Gdy sernik mamy upieczony i wystudzony zabieramy się za zrobienie kremu.

Teraz robimy krem. Śmietanę ubijamy razem z cukrem i ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy i wykładamy na sernik. Sernik dowolnie dekorujemy. Ja posypałam go wiórkami kokosowymi i dodałam na wierzch rafaello.

Smacznego :)

MAG_5403x

MAG_5398x

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *