- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Bardzo lubimy serniki dlatego dla ich miłośników mamy sernik kokosowy.
Składniki na sernik:
– 500 g sera białego
– 1 szklanka cukru pudru
– 100 g masła
– 3 jajka
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki wiórków kokosowych
Składniki na krem:
– 1/2 szklanki śmietany 30%
– 2 łyżki cukru pudru
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 1 opakowanie śmietan-fix
Dodatkowo trochę wiórków kokosowych do dekoracji i kulek rafaello.
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę i stopniowo dodajemy miękkie masło dalej miksując. Następnie dodajemy mąkę, cukier migdałowy i wiórki kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 60 minut.
Gdy sernik mamy upieczony i wystudzony zabieramy się za zrobienie kremu.
Teraz robimy krem. Śmietanę ubijamy razem z cukrem i ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy i wykładamy na sernik. Sernik dowolnie dekorujemy. Ja posypałam go wiórkami kokosowymi i dodałam na wierzch rafaello.
Smacznego :)