- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kolejną propozycją w tygodniu sałatkowym jest nasza wersja sałatki Cezar ze schabem :)
Składniki:
1. Sałatka:
– sałata rzymska
– mała bagietka na grzanki
– oliwa
– parmezan
– 120 g schabu
– panierka na schab tj. 1 jajko, trochę mąki i bułki tartej
– olej do smażenia
2. Sos:
– 2 łyżki oliwy
– łyżeczka soku z cytryny
– 1 żółtko
– łyżeczka musztardy dijon
– 3 ząbki czosnku
– pieprz, sól
Najpierw zaczynamy od schabu. Kroimy go w kostkę, lekko solimy, obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i na końcu obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki schabu na rumiany kolor. Po usmażeniu zostawiamy do wystygnięcia.
Kolejnym krokiem są grzanki. Kroimy pieczywo na małe kosteczki, następnie oliwę rozgrzewamy na patelni i po rozgrzaniu wrzucamy na nią nasze pieczywo. Zostawiamy je na patelni (co jakiś czas mieszając) do momentu aż będą złociste. Następnie przesypujemy je do miseczki i zostawiamy do ostygnięcia.
Po upieczeniu schabu i grzanek bierzemy się za sos. Ścieramy czosnek na tarce i mieszamy z solą i żółtkiem, jednocześnie dodając po troszku oliwy. Następnie doprawiamy musztardą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można też dodać kilka anchois ale my za nimi nie przepadamy więc w tej opcji nie będzie :)
Targamy sałatę (wcześniej ją myjąc), którą przekładamy do miseczki, dodajemy schab, grzanki i wszystko polewamy sosem. Na koniec posypujemy startym parmezanem i możemy brać się za pałaszowanie :)
Smacznego :)