- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Choć tym razem było zdecydowanie mniej przepisów niż poprzednio to i tak było ciężko się zdecydować niemniej jednak postawiliśmy na orientalne smaki i wybraliśmy przepis Kasi tj. stir fry z warzywami, kurczakiem w orzechach z makaronem gryczanym :)
1 pojedyncza pierś kurczaka
150 g makaronu SOBA ( to makaron gryczany)
1 czerwona papryka
kiełki do stir fry ( możecie je dostać w każdym supermarkecie)
ok 100 g brokuła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pęczek szczypiorku
150 g prażonych posiekanych orzechów włoskich
1 dymkaolej kokosowy do smażeniamarynata do kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 sprasowany ząbek czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu białego Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą zamarynować kurczaka, umytego i pokrojonego w mniejsze kawałki. Odstawić na ok 2h aby ładnie kurczak przeszedł smakiem.
Przygotować wszystkie warzywa: brokuł można ugotować ja przygotowałam go na parze, paprykę pokroić w paski, szczypiorek posiekać, pokroić na piórka cebulę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
Jak wszystkie składniki mamy przygotowane to zaczynamy. Wok rozgrzewamy i dodajemy olej kokosowy wrzucamy kurczaka ruchem podrzucania obsmażamy go z każdej strony, aż się zarumieni, następnie posypujemy go mąką ziemniaczaną i dodajemy cebulę, paprykę i brokuł, chwilę podsmażamy ciągłymi ruchami podrzucania cały czas wszystko mieszamy. Dodajemy kiełki i makaron. Na sam koniec wlewamy pozostałą marynatę z kurczaka i jeszcze chwilę podsmażać. Po zdjęciu z ognia wszystko posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi orzechami.
Kasiu gratulujemy i jednocześnie dziękujemy wszystkim za udział w konkursie :) Kolejny konkurs książkowy wkrótce ;)
Wow dziekuję bardzo
Gratulujemy :)
Smaczny przepis, gratuluję :)
Apetyczny :)